Банкеръ Daily

Новини

ПРОКУРАТУРАТА ПОВДИГНА ОБВИНЕНИЕ СРЕЩУ ЗАДЪРЖАНИЯ БИЗНЕСМЕН РОСЕН МАРИНОВ

Прокуратурата работи по версия, че бизнесменът Росен Маринов, който беше задържан вчера при спецакция, е имал съучастник, с когото е предложил 100 000 лева на директора на Агенцията по рибарство и аквакултури Марин Димитров. Това стана ясно от изявление на градския прокурор на София Николай Кокинов в петък (12 юни). Той обаче отказа да обясни кое е второто разследвано лице, което нарече „високопоставено. На Росен Маринов е повдигнато обвинение за подкуп на длъжностно лице.
В четвъртък (11 юни) Росен Маринов, шеф на фирма Авто инженеринг, бе задържан при операция на ДАНС и прокуратурата. Шефът на агенцията Марин Димитров се чул с Росен Маринов в понеделник, за да уговорят среща. Тя се състояла в съседно заведение до сградата на агенцията и продължила не повече от десет минути. „Вчера ми предложи подкуп от 100 000 лева, за да се откажа от жалбата до съда и да подпиша подготвен договор. Не знам дали е носил пари, но категорично го отрязах, заяви Марин Димитров. Договорът бил за досъдебно споразумение между тях двамата, без да се стига до съд.
Бизнесменът Росен Маринов е спечелил конкурс за доставка на катери, който е бил отменен след това от изпълнителния директор на агенцията. Димитров каза, че е отменил и други подобни конкурси, между 10 и 15 на брой, поради липса на финансиране. Той заяви, че конкурсът за доставка на два катера Маринов е спечелил по време на предишното ръководство на агенцията. Според документите агенцията тогава е предвидила прогнозна стойност на катерите около 2,5 милиона лева. Отмяната е станала на 23 януари т.г. , като мотивът е, че фирмата на Росен Маринов няма възможност самостоятелно да осигури целеви средства за закупуване на катерите, предмет на обществената поръчка. След ареста на Маринов, директорът на Агенцията по рибарство Марин Димитров в продължение на 5 часа е давал показания в прокуратурата. Маринов е задържан за 72 часа, в неделя се очаква прокуратурата да поиска от съда постоянна мярка за неотклонение. Ако бъде признат за виновен, Маринов може да получи затвор до 10 години и глоба до 15 000 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във