Банкеръ Daily

Новини

Прокуратурата изненадващо се отказа да обжалва делото „САПАРД“

Прокуратурата оттегли протеста си срещу оправдателната присъда по делото срещу Марио Николов и Людмил Стойков.


Двамата бяха обвинени за пране на пари в размер на 7.5 млн. евро по проект на програма САПАРД. Привлечени под отговорност по това дело бяха още и съпругата на Николов ndash; Мариана, както и Ана Шаркова, Иван Иванов и Валентин Ангелов.


На 21 септември на заседание на Софийския апелативен съд те получиха оправдателни присъди с мотив, че липсват достатъчно доказателства за тяхната вина.


Първоначално присъдата бе обжалвана пред Върховния касационен съд от бившата зам.-шефка на Софийската апелативна прокуратура Магдалена Лазарова, която междувременно стана член на Висшия съдебен съвет. Днешното решение протестът да бъде оттеглен е взето от прокурор Стойчо Ненков четири дни, след като бе назначен на мястото на Лазарова. Самият той обясни, че причина за решението му е липсата на доказателства, установено от апелативен съд и поради лично усещане.


Делото, при което бяха оправдани Марио Николов и Людмил Стойков, бе гледано от съдия Калин Калпакчиев, избран за член на Висшия съдебен съвет. Тогава съдът определи като погрешни действията на прокуратурата при разделянето на обвиненията ndash; за източване на средства по програма САПАРД и пране на пари и на практика не е успяла да установи фактите по делото.


В мотивите на съда имаше и критики по отношение на бездействието и пропуските в обвинението срещу Марио Николов и Людмил Стойков, които също пречат за изясняване на ситуацията. Част от събраните доказателства са произволни, необосновани или касаят само общи твърдения, допълват от апелативния съд.


Няколко дни след произнасянето на присъдата зам.-главният прокурор Галина Тонева призна, че може да има допуснати грешки по делото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във