Банкеръ Daily

Новини

ПроКредит Холдинг изкупи дяловете на Комерцбанк

ПроКредит Холдинг обяви намерението си да закупи миноритарините акционерни дялове на Комерцбанк в ПроКредит банките в Източна Европа, включително и този в ПроКредит Банк България, съобщиха от българското дружество. Като резултат от това придобиване, мажоритарят става едноличен акционер на ПроКредит Банк България.


Тази стъпка е част от глобалната стратегия за консолидация, при която ПроКредит Холдинг, германската компания-майка на групата ПроКредит, последователно ще придобие миноритарните акционерни дялове във всички ПроКредит банки. Целта е по този начин ще засили капиталовата база на групата и подобри нейното оперативно взаимодействие. Наскоро групата ПроКредит премина под консолидирания надзор на Немския федерален орган за финансов надзор.


ПроКредит групата включва единадесет институции в Източна Европа, седем в Латинска Америка и три в Африка. До края на септември 2012 г. започва работа и ПроКредит банка в Германия. Акционерите на ПроКредит Холдинг включват Международната консултантска компания IPC (Internationale Projekt Consult GmbH), Фондацията DOEN, IFC (International Finance Corporation), KfW (Kreditanstalt fur Wiederaufbau) и FMO (The Netherlands Development Finance Company). Всички те ще продължат да бъдат силно ангажирани с дейността на ПроКредит Банк България чрез участието си в холдинга.


Нашата цел е да засилим глобалната група на ПроКредит банките чрез решителната ръководна роля и силната капиталова база на ПроКредит Холдинг, казва Хелън Александър, член на Управителния съвет на ПроКредит Холдинг. Тази глобална консолидация започна преди повече от пет години. Нашите стабилни финансови резултати доказват, че това е един успешен процес.


В световен мащаб, групата от банки ПроКредит има текущ кредитен портфейл от 4 млрд. евро, съдържащ близо 558 хил. кредити. Общо 93% от тях са за суми по-малки от 30 хил. евро и са отпуснати на малки предприятия. В същото време, групата разполага с депозитна база от повече от 3.4 млрд. евро в около 3.2 млн. сметки.


ПроКредит Банк България е основана през 2001 г. и продължава да бъде за своите клиенти надежден и отговорен партньор. С текущ кредитен портфейл към края на август тази година от 1.153 млрд. лева и депозитна база от 862 млн. лева, банката поддържа адекватно ниво на ликвидност и приключи 2011 г. със стабилни резултати въпреки затруднените макроикономически условия. Банката възнамерява да увеличава клиентската си база особено в сегмента на много малките и малки фирми и планира да задълбочи дейността си по линия на финансиране на енергийно ефективни проекти на предприятията и домакинствата в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във