Банкеръ Daily

Новини

Производствената активност в Китай спадна до 9-месечно дъно

Индексът на производствената активност (PMI) в Китай е на 9-месечно дъно, достигайки 49.2 пункта, съобщават световните агенции. Втората по големина икономика в света се е забавила през август, въпреки прогнозите за запазване на нивото на PMI на 50.1 пункта от месец юли. Това е първият случай от ноември 2011 г. насам, когато индексът спада под нивото от 50 пункта, което разделя свиването от растежа.


Основен проблем през производителите в Китай е спадът на новите поръчки, дължащ се отчасти на намаленото търсене в Еврозоната.


Анализаторите предвиждаха, че китайската икономика, която се забавя от миналата година насам, ще възстанови растежа си. Мрачните данни за производствената активност от август обаче показват точно обратното.


Производственият сектор в Китай страда заради значителен спад на вътрешното търсене, влошаващият се външен климат и недостатъчната политическа реакция, коментираха анализатори от IHS Global Insight. Правителството подцени хода на забавянето, допълниха от агенцията.


Пекин трябва да засили политиките на финансово облекчаване, за да стабилизира растежа и да насърчи пазара на труда, коментира Чу Хонгбин, главен икономист за Китай на HSBC.


Пекин подходи внимателно с мерките за подпомагане на икономиката, стремейки се към умерен растеж, поради опасения от увеличаване на инфлацията. Властите в Китай намалиха двойно основните лихвени равнища през юни и юли, намалиха изискванията за паричните резерви за банките и ускориха одобрението на инвестиционни проекти.


Последните данни обаче вещаят по-сериозни мерки от правителството в Пекин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във