Банкеръ Weekly

Новини

Програмата на Кунева била необичайна, но изпълнима

Програмата на bdquo;България на гражданитеldquo; била необичайна, но изпълнима. Така лидерът на движението Меглена Кунева определи целите, които си е поставила партията й в предизборната програма. bdquo;При изготвянето й подходихме по необичаен за България начин и включихме тези неща, за които имаме конкретни предложения и можем да разрешим тези проблемиldquo;, обясни тя при представянето й столичния хотел bdquo;Шератонldquo;. bdquo;Това еnbsp;носещата конструкция, на която ще стъпи политическата програма на bdquo;България на гражданите и ще донесе успех на България, заяви още бившият еврокомисар.


bdquo;Аз съм повече от сигурна, че ще чуем част от нашите акценти в програмите на други политически партииldquo;, заяви Кунева. Тя била сигурна, че България ще расте и ще се развива през следващите години. bdquo;Ние искаме да поемем управлението, защото знаем, а не защото ще се учудваме какво нещо заварвамеldquo;, заяви още лидерът на bdquo;България на гражданите. Според нея след управлението на ГЕРБ ще да бъде изключително трудно да кажат, че и те са дясна партия и обеща да покаже и социалната страна на нещата.


Предизборната платформа стъпва на три стълба - България на гражданите, България на растежа, България на бъдещето, посочи Кунева.


bdquo;Ние вярваме, че силното гражданско общество изисква малка, добре организирана и отговорна пред гражданите държаваldquo;, заяви от своя страна Даниел Вълчев. В програмата са залегнали идеи като промяна на Конституцията, справедлив и прозрачен изборен процес, ефективно правосъдие, стабилен вътрешен ред и сигурност, професионална и независима администрация, както и силно местно самоуправление. Затова важно било да се работи за промени, които ще позволят по-лесното свикване на референдуми и по-голямо участие в регулаторните органи.


Важни промени, за които настояват от партията се намаляването на броя на народните представители, премахване на фигурата на заместник-министрите и изчистване на избирателните списъци от мъртви души и редица промени в МВР и съдебната система. bdquo;Мнозина са говорили за това прочистване, ние обаче ще го направимldquo;, закани се Вълчев.


Бившият кмет на Плевен Найден Зеленогорски представи втория стълб в програмата. Според него важно е да се влеят повече пари в домакинствата и предприемачите, а на гражданите и неправителствените организации да им бъде дадена повече власт.


bdquo;България на гражданитеldquo; настоява за запазване на валутния борд, за nbsp;намаляване на държавната намеса в икономиката и за създаване на условия за откриване на понеnbsp;150 хил работни места в рамките на 2 години, като се акцентира на малките и средни предприятия. От партията застват и зад строежа на българската отсечка от bdquo;Набуко и гарантиране националния интерес в проекта Южен поток.


bdquo;Ние вярваме, че една нация е просперираща, когато е здрава, икономически задоволена, увеличаваща се, образована и не на последно място щастливаldquo;, подчерта от своя страна Прошко Прошков, който представи третия последен стълб в програмата на партията. Сред приоритетите в тази част са тежките теми като здравеопазване, образование, спорт и околна среда. Сред тях са електронно здравеопазването, увеличаване на бюджета за образование с най-малко 500 милиона лева годишно и подобряване на законодателството в областта на висшето образование.

Facebook logo
Бъдете с нас и във