Банкеръ Daily

Новини

Професионалните шофьори сменят книжки всеки 5 години

Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за българските лични документи, внесени от Министерския съвет. От общо 94 народни представители за гласуваха 80, против бяха седем, а други седем се въздържаха.


Според новите текстове срокът на валидност на свидетелството за управление на моторни превозни средства за категориите АМ, А1, А2, А, В, В1 и ВЕ става 10 години, а за т. нар. професионални категории С, СЕ, С1, С1Е, D, DE, D1 и D1E - 5 години. Лицата с увреждания също ще трябва да подменят шофьорските си книжки на всеки 5 години.


Промените в закона предизвикаха остра реакция сред опозицията. Депутатът от БСП и бивш министър на транспорта Петър Мутафчиев попита защо е необходимо да се сменя свидетелството, да не би това да подобри контрола върху професионалните шофьори? Според него по-добре е да се държат изпити и ако шофьорите не ги издържат, тогава да се отнема книжката.


Не е необходимо на 5 години шофьорите да си сменят шофьорските книжки, подчерта Мутафчиев. Зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков обясни, че промяната е за категория С и D и влиза в сила от 19 януари 2013 г., а шофьорските книжки, които са извадени до този срок, ще важат 10 години.


Междувременно в пармалента бяха разпространена информация, че сега с изтекъл срок на валидност у нас са над 300 хил. свидетелства за управление.


Глобите за нередовни книжки са между 30 и 200 лева, но засега няма струпване на гишетата на Пътна полиция в дирекция Български документи за самоличност. Подаването на заявления за подмяна на документите е улеснено и те могат да се подават в районните полицейски управления, припомнят от МВР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във