Банкеръ Weekly

Новини

Проф. Милошев: Включваме институтите на БАН в рейтингова система за финансиране

Работна група от БАН подготвя рейтингова система за институтите от академията, която да започне да функционира от догодина. Това съобщи министърът на образованието и науката в служебния кабинет проф. Николай Милошев. Един от най-важните критерии трябва да е обществената значимост на съответния институт.


По думите му за системата ще има допълнителен ресурс и би било хубаво и филиалите в БАН, както и тези на университетите, да имат стимул да се стремят към по-добри резултати, които ще гарантират допълнително финансиране. По план рейтинговото оценяване трябва да заработи от 2014 г., като всяка година в нея ще се публикуват рейтингите на институтите на Академията.


Очаква се през следващите два месеца просветното министерство и Съветът на ректорите да изготвят промени в Закона за академичния състав, които ще бъдат предложени на следващото правителство.


Милошев съобщи, че на 4 април ще участва в заседанието на Съвета на ректорите в Русе. По думите му там се очаква да се обсъдят възможностите за замразяване на студентските такси и за приема на първокурсниците. bdquo;Размерът на таксите в крайна сметка зависи от университетитеldquo;, каза още министърът.


От 1 април учителиските заплати ще бъдат увеличени с около 8 процента. Повишението ще е със задна дата от 1 януари 2013 година, но няма да бъде навсякъде еднакво, тъй като ще зависи от делегирания бюджет на всяко училище, обясни още проф. Милошев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във