Банкеръ Daily

Новини

ПРОЕКТЪТ ЗА ЕДИНЕН ФИШ НА ГРАНИЦИТЕ НЕ ПРЕДВИЖДА ФЛАШКИ, ЗАЙВИХА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА НИКОЛАЙ ВАСИЛЕВ

Проектът за въвеждането на „единен фиш” на българските граници със страни, които не са членки на ЕС, бе реализиран от Министерството на държавната администрация (МДААР) като категорично противопоставяне срещу корупционната среда по границите.При изготвянето на техническото задание и софтуерното решение не беше предвидено използването на никакви „флашки”, съобщиха от ведомството на Николай Василев.
Данните трябваше да се съхраняват и пренасят чрез мрежа, в която се свързани работните компютри на границата. По-късно, поради отказа на МВР да свърже своите компютри с другите работни места, се наложи техническото решение за пренос на данните чрез „флашки”, въпреки много ясното съзнание на МДААР, че това е остаряло техническо решение, което ще доведе до остри реакции сред гражданите. През целия период на въвеждане в експлоатация на „единния фиш” и обучение на персонала служителите от службите по границите се съпротивляваха под най-различна форма. За тях „флашките” бяха един чудесен повод да обругаят цялата система. Неслучайно тези служители системно премълчават факта, че „флашките” са въведени единствено заради МВР и единствено от МВР могат да бъдат премахнати.
По инициатива на МДААР през февруари 2009 г. беше внесено изменение в Наредбата за Гранично контролно-пропусквателни пунктове, с което най-после бяха намерени необходимите нормативни решения като изцяло да отпадне системата „единен фиш” за леки автомобили на граждани на България и ЕС, флашките да бъдат премахнати, а данните да бъдат предавани чрез отдавна изградена електронна мрежа на граничните пунктове, а българските и европейските граждани да не заплащат винетна такса на границата, а на други места.
Решаването на проблема с „флашките” и тогава, и днес, четири месеца и половина по-късно, е в правомощията на Гранична полиция и МВР и е въпрос на организационни и управленски решения това най-сетне да се случи, се казва още в съобщението от Министерството на държавната администрация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във