Банкеръ Daily

Новини

Проектът ИСПА в Шумен изостава с около шест седмици

Според последната справка за хода на проекта ИСПА в Шумен от 24 септември изоставането в строителните дейности по изграждане на водопроводи е около шест седмици. Средният темп на изграждането е 837 линейни метра на седмица. Според надзора към 4 ноември забавянето ще бъде около 10 седмици и има вероятност дейността да приключи през пролетта на 2011 година. Това съобщиха от пресцентъра на общината след пресконференцията днес на заместник.-кметът по строителство в община Шумен инж. Иван Йонков.
Изоставането в изграждането на канализации е пет седмици, сочи справката. Седмичният обем е 231 линейни метра. През предходната седмица са изградени двойни обеми и има временно увеличаване на темпа. Тенденцията и там, обаче, сочи, че към 4 ноември забавянето ще бъде осем седмици и отново е голяма вероятността подмяната на канализации да приключи през пролетта на 2011 година.
Според личното мнение на инж. Йонков с темпа, който са набрали строителите и ако добавят още малко ресурс и има благоприятни метеорологични условия, все още има теоретична възможност до 23 декември обектите да бъдат завършени. Йонков е подчертал, че все още общината няма отговор от Министерството на околната среда и водите за промяна на меморандума и удължаване на срока. Очаква се отговор да бъде получен до края на септември или в началото на октомври. Ако бъде променен меморандумът с една година, по всяка вероятност ще се даде технологично време да се завърши нормално проекта и няма да има основание за санкции, които съвсем не са малки, казва Йонков. Според него за всеки просрочен ден санкцията е 0.1%, или 20 хил. евро, но не повече от 10%, или 2 млн. евро. Ако се стигне до санкции, те се налагат от възложителя МОСВ, но никоя от страните няма интерес това да се случи, коментира още Йонков. Според министър Караджова строителството на градската пречиствателна станция ще продължи и за нея срокът ще бъде удължен.
Утре (29 септември) в Шумен ще бъде държавен експерт от МОСВ и заедно със строители, надзор и община ще бъдат огледани улиците, които са в най-лошо състояние след прокопаванията по ИСПА. Това да са улиците Ген. Скобелев, Скопие, В. Априлов, Симеон Велики и Граф Игнатиев. Според министър Караджова, ако се обединят всички страни, е крайно необходимо да се извърши частично преасфалтиране на тези платна и ако комисията реши, че те трябва да се преасфалтира на 6 м, общината да добави останалите 2 м и да се преасфалтира цялото платно. Търсим вариант да се използват парите от резерва по ИСПА, който бе първоначално 1.8 млн. лв., но има и около 1 млн. лв. икономии, които могат да бъдат използвани за тази цел, коментира Йонков. В интерес на всички е да използваме парите от проекта за целите на проекта.
Според него всички страни работят в една посока – да бъдат избегнати санкциите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във