Банкеръ Daily

Новини

Проектите за паметник на Кирил и Методий във Видин са изложени в Художествената галерия

Два проекта на паметник на славянските първоучители Кирил и Методий са депозирани в Община Видин във връзка с обявения конкурс, съобщиха от общината. Скулптурите са изложени в Художествената галерия, където всеки желаещ може да ги види и оцени. Целта е да се проучи мнението на видинските граждани. Идеята за издигане на паметник на създателите на азбуката ни възниква през 2008 година. Общината и създадената фондация за издигане на паметника обявиха конкурс за проект на фигурите и пространството около тях. Общинският съвет във Видин пък взел решение да бъде предоставен безвъзмездно терен за паметника. Мястото му е в района на СОУ „Св.Св. Кирил и Методий” и хотел „Ровно”.
До крайния срок проекти са представили скулпторите Александър Пройнов и Светлин Николаев. Пройнов предлага паметник на азбуката, създадена от братята, чийто фигури само са загатнати. Проектът предвижда паметникът да е изработен от месинг и гранит, с размери 3 метра височина и 2.5 метра ширина. Светлин Николаев пък се придържа към класическата визия с образите на двамата братя, познати от първите учебници на поколения българи. Според неговия проект, произведението ще е от бронз, с височина малко над 3 метра и ще тежи над три тона.
Специално назначена комисия ще реши кой от вариантите да бъде реализиран на вече определеното място. Паметникът ще бъде изграден с дарения на видинската общественост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във