Банкеръ Daily

Новини

Проекти за 5 млн. евро сме реализирали с испанските правоохранителни органи

Общата стойност на проектите, реализирани съвместно с испанските правоохранителни органи, възлиза на 5 млн. евро. Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов при отчитането на резултатите от съвместния българо-испански проект за повишаване на административния капацитет на полицията в областта на противодействието на престъпленията, свързани с наркотици на национално и регионално ниво. Основен бенефициент от българска страна е ГДБОП
От българска страна в проекта са взели участие 400 служители на вътрешното ведомство. „В реализирането на проекта участват и ГД „Криминална полиция”, ГД „Гранична полиция”, Софийската градска прокуратура, Националната агенция за приходите, Агенция„Митници”. Това показва желанието ни за надграждане на административния капацитет и неутрализирането на наркотрафика”, посочи министър Цветан Цветанов. Надяваме се, че няма да е далеч времето, в което България ще бъде лидер при реализирането на подобни проекти със страни от Европейския съюз, допълни вътрешният министър. Той благодари на посланика на Испания в България Н.Пр. Хорхе Фуентес за подкрепата в осъществяването на проекта, както и на служителите на МВР за проявения висок професионализъм.
Министър Цветанов подчерта, че Испания е традиционно добър партньор на българските служби. Той припомни, че в резултат на работата на съвместен разследващ екип българската полиция, подкрепена от испански експерти от Генералния комисариат към Съдебната полиция, разследващ банкови измами, Европол и Евроджъст разбиха миналата година престъпна група от 17 души, разпространили повече от 82 000 подправени евро банкноти, с обща стойност над 16 милиона евро, на територията на цяла Европа от 2005 г. насам. От своя страна директорът на Европол Роб Уейнрайт определи като отличен пример за полицейско сътрудничество действията на българските и испанските служби.
„Връзките между службите за сигурност на България и Испания са изключително добри и проекти от този тип повишават нивото на това сътрудничество”, бе категоричен Н.Пр. Хорхе Фуентес. „Испания се нарежда на четвърто място по инвестиции в България”, посочи още посланикът.
В знак на благодарност министър Цветанов връчи плакети на МВР на ръководителите на проекта от испанска страна - Рафаел Мартин Пуельо, Хосе Луйс Гонзалес Мас, Антонио Гутиерес, както и на постоянния съветник по проекта Едуардо Ферейра.

Facebook logo
Бъдете с нас и във