Банкеръ Daily

Новини

Проекти между 40 И 50 млн. евро годишно може да финансира

Между 40 и 50 млн. евро средногодишно могат да бъдат предоставени на българския бизнес през следващите три години чрез кредитни линии на Черноморската банка за търговия и развитие. Това стана ясно по време на брифинг на заместник-финансовия министър Боряна Пенчева и президента на Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) Андрей Кондаков. Делегация на регионалната финансова институция, на която България е съучредител, е на двудневна визита у нас за представяне на дейността си и на проекта на стратегия на Банката за България до 2014 година. Заместник-министър Пенчева е управител за България във финансовата институция.
За 11 години от своето учредяване Черноморската банка е финансирала 23 проекта в България а стойност 211 млн. евро, което е около 10 на сто от общия кредитен портфейл на финансовата институция. Това е третият най-голям портфейл сред държавите-учредители на институцията, подчерта заместник-финансовият министър. Потенциалът за кредитиране обаче е много по-висок и портфейлът за България може да бъде удвоен до 2014 година.
Стратегията за страната ни, подготвяна от Черноморската банка за развитие и сътрудничество, ще заложи на конкретни проекти в приоритетни сектори за България. Такива са енергетиката и особено проектите за повишаване на енергийната ефективност; пътната инфраструктура; управлението на отпадъците; развитието на малките и средните предприятия. „Чухме и много добри идеи как да насърчим и културния туризъм в България, допълни президентът на Черноморската банка и подчерта, че реализацията на повече проекти зависи от инициативността на бизнеса.
Възможностите за предоставяне на финансиране от ЧБТР ще бъдат представени на среща с бизнеса в петък, 11 март, от 10.00 часа в зала „Средец на хотел „Шератон. Форумът е открит за медиите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във