Банкеръ Daily

Новини

Проект за жилища за стотици социално слаби семейства подготвят във Видин

Министърът по управлението на еврофондовете Томислав Дончев се е срещнал с кмета на Видин, за да обсъдят бъдещ проект за стотици социално слаби семейства в общината, съобщиха от пресцентъра на местната администрация. Румен Видов е представил идея за изграждане на социални жилища за стотици социално слаби семейства във Видин. Общината работи по тази идея от 2009 година. На 27 януари 2009 г. кметът е подписал споразумение с немска компания за изготвяне на такъв проект. Според подписаното споразумение, община Видин е заявила готовност, заедно с NH Projekt Stadt да разработи проект за изграждане на подходящи помещения за 800 социално слаби жители на Видин и свързаните с тях съответни социални и образователни мерки.
По време на срещата министър Дончев и кметът Румен Видов са обсъдили своебразно ноу-хау при провеждането на проекта, според което при изграждането на жилищата ще бъдат ангажирани хора, които ще живеят в последствие в тях, с цел осигуряване на заетост и по-голяма отговорност към местата. По този начин ще бъде ограничен броят на социално слабите семейства в общината, а децата им ще бъдат задължени да посещават учебни занятия.
Министър Дончев е изтъкнал, че идеята е новаторска и вече се работи по нея в няколко министерства. Обмисля се вариант подобен проект да се реализира и в други общини в страната. Финансирането ще се осъществи със средства от фондовете на Европейския съюз. При разработването на насоките по проекта ще се използват данни от проучванията във Видин и опита, който общината е добила в сътрудничеството си с немската компания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във