Банкеръ Daily

Новини

ПРОДЪЛЖАВАТ КОНТРОЛИРАНИТЕ ВЗРИВОВЕ В РАЙОНА НА ЧЕЛОПЕЧЕНЕ

Министерството на отбраната излезе с изявление по повод продължаващите контролирани взривове на неизбухнали боеприпаси в района на поделението в Челопечене
В комюникето на военното ведомство се казва: Във връзка с изказване на независим депутат в парламента днес, 9 октомври 2008г., ви информираме, че пресцентърът на Министерството на отбраната на 5 август 2008г. е уведомил обществеността, че във връзка с прочистване на района на инцидента в поделение 18250–Челопечене се налага провеждането на контролирани взривове на боеприпаси, които не могат да бъдат безопасно транспортирани за последващо утилизиране. Те ще бъдат с малък интензитет и ще се извършват при спазване на оперативните разписания за безопасност на сапьорския екип. Взривовете ще се извършват в район с радиус до 2 километра от поделението.
За предстоящите оперативни действия са уведомени писмено и устно кметовете на Челопечене, Чепинци, Кремиковци, Враждебна и Нови Искър. В района продължава да се осъществява ежедневен екологичен контрол от Автоматична измервателна станция за контрол качеството на атмосферния въздух, която е разположена там още от самото начало на инцидента. До момента не са констатирани отклонения от нормите за чистота на въздуха.
Дейностите се извършват под командването на генерал-лейтенант Галимир Пехливанов - заместник-началник по операциите на Генералния щаб на Българската армия, се казва още в съобщението на военното ведомство.
През изтеклите 2 месеца ежедневна сапьорска дейност в района е допуснат само един лек инцидент. На 7 октомври, в 11.30 ч., на площадката за разснаряжение на боеприпаси в Челопечене, вследствие взривната вълна капитан Николай Петков Николаев от 54-ти инженерен батальон–Белене е получил лека повърхностна рана над дясната вежда. Той е транспортиран до Военномедицинска академия, където му е извършен рутинен преглед.

Facebook logo
Бъдете с нас и във