Банкеръ Daily

Новини

Продължава работата по случая с подготвяното убийство на съдия от Софийски градски съд

Продължава работата по случая с подготвяното убийство на съдия от Софийски градски съд, съобщиха от пресцентъра на МВР. Служители на Главна дирекция „Криминална полиция” под ръководството на Софийската районна прокуратура задържаха вчера в София 30-годишния Симеон Симеонов от Русе за подготовката на убийство на съдия от Софийски градски съд. Симеонов е криминално проявен за разпространение на наркотици, грабеж, хулиганство, осъждан е за разпространение на наркотични вещества. През 2006 г. с още четирима той получил ефективна осъдителна присъда с наказание девет години лишаване от свобода като участник в организирана група за разпространение на наркотици от същия съдия, който по това време е работил в Русенския окръжен съд. Впоследствие двама от осъдените – 40-годишният Пламен Кунчев по прякор Паци и 30-годишният Станимир Стоименов, успяват да избягат в Южноафриканската република, където пребивават с неистински документи за самоличност. Симеон Симеонов е освободен през март 2010 г. от затвора Белене, където е бил задържан под стража в качеството му на обвиняем. Той е обжалвал присъдата си пред Великотърновския апелативен съд и впоследствие пред Върховния касационен съд.
По информация на разследващите Станимир Стоименов и Пламен Кунчев се свързват през миналата година със Симеон Симеонов и му възлагат поръчка да убие съдията като акт на отмъщение за постановената присъда. Симеон Симеонов трябвало да организира престъплението и да открие други лица, които да го извършат. Той е започнал действия по подготовка на убийството през октомври миналата година, като първоначално наел апартамент в столичен квартал с изглед към блока, в който живее съдията. След изпълнението на престъплението възнамерявал да напусне незаконно страната и да се установи в ЮАР.
При направения арест Симеон Симеонов се опитал да избяга през мазетата на жилищен блок. В хода на претърсването от апартамента, обитаван от него, са иззети преносим компютър, два мобилни телефона и устройство за заглушаване на апарати на мобилните оператори. С прокурорско постановление на Симеон Симеонов е наложена 72-часова мярка за задържане.

Facebook logo
Бъдете с нас и във