Банкеръ Daily

Новини

Продължава издирването на мечето на убитата вчера мечка-стръвница в района на село Кутела

Продължава издирването на мечето на убитата вчера мечка в района на село Кутела, съобщиха от Регионалната инспекция за опазване на оклната среда в Смолян. На мястото на отстрела са експерти от РИОСВ и служители на Държавното горско стопанство – Славейно. В случай, че мечето се намери, то ще бъде настанено в софийския зоопарк, съгласно указания на Министерството на околната среда.
Вчера по време на групов лов беше убита мечка, за която всички доказателства сочат, че е същото животно, нападнало и убило 65 годишен мъж в района на село Кутела. Мечката е отстреляна на около 1 километър от мястото на трагичния инцидент, размерът на лапата напълно съвпада с намерените при огледа следи, особености от биологията на вида също насочват към това. Близо до мястото на отстрела е намерена прясна лежанка, а в района където беше убит човек са открити 3 не ползвани от няколко дни лежанки, като всичките са на достатъчно малко разстояние една от друга за да са на повече от 1 екземпляр. В последствие по наличието на кърма се оказва, че мечката най-вероятно е с малко. По време на лова това не е установено, тъй като тя излиза сама, а от първоначалният оглед на мястото на инцидента не се потвърдили данни за мече. Наличието на малко от друга страна пък изяснява агресивното поведение на мечката при близката й среща с човека.
Отстреляната мечка е женска, с тегло около 70 килограма и приблизителна възраст – около 15 години. Фактът, че животното е дребно и не конкурентноспособно спрямо останалите екземпляри от същия вид е и вероятната причина за трайното му присъствие в такава близост до населеното място.

21.05.2010 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във