Банкеръ Daily

Новини

Продават на търг шифровано писмо на Наполеон

Рядък документ от 20 октомври 1812 година, подписан от Наполеон, бе обявен на търг за 15 хил. евро.


Шифровано писмото, изпратено от владетеля на Франция до Париж гласи: В три часа сутринта на 22-ри ще взривя Кремъл. Три дни по-късно, когато в Париж получават депешата, тронът на руския цар е в пламъци, а френска армия се оттегля от изоставената Москва.


Елегантният калиграфски шифър на документа показва владетеля на Европа в една по-различна светлина, коментират експерти. Това писмо е уникално. Не само, че цялото шифровано, но е първият път, в който виждаме един различен Наполеон, заяви Жан-Кристоф Шатайгнер от аукционната къща.


Кодът на Наполеон е използван само в строго секретни писма, когато френският император е бил далеч от дома си. Целта била да се попречи на вражески шпиони, ако заловят заповедите към френската армия, да ги разшифроват.


Кодът в писмото 449, 514, 451, 1365... съдържа последното отчаяно действие на лидера, заповядващ палежа на руските правителствени сгради. Това е доказателство, което историците наричат началото на края на великата империя на Наполеон. Началото е в Русия, а краят е три години по-късно при битката край Ватерло.

Facebook logo
Бъдете с нас и във