Банкеръ Daily

Новини

ПРОДАЖБИТЕ НА ИМОТИ У НАС НАМАЛЯВАТ

Броят на сделките с недвижимости и през тази година ще е по-малък в сравнение с този от 2006-а, каза управителят на агенцията за имоти Явлена Страхил Иванов, по време на Десетия икономически форум на страните от Централноевропейската инициатива. Според неговите очаквания до края на 2007-а официалните продажби на имоти, минали през нотариус ще достигнат 292 хиляди. Преди година те бяха с около 20 хил. повече.
През последните седем години се отчита ръст от 327% в цените на имотите у нас. В същото време чуждестранните инвестиции в строителството са се увеличили десет пъти. Според Иванов за тази година реалната стойност на пазара на имоти е повече от 11.3 млрд. евро, докато официално обявената сума е значително по-ниска - 5.65 млрд. евро. Това означава, че близо половината от този сектор е представен от сенчестия бизнес, коментира още той.
Въпреки по-малкия брой сделки обаче, търсенето на бизнес имоти у нас се засилва. Според изпълнителният директор на Colliers България Атанас Гаров пазарът на недвижимости, предназначени за нуждите на фирмите, е все още доста далеч от насищане. Основна причина за това е ограниченото предлагане на такива имоти в България в сравнение със Западна Европа. У нас средно на глава от населението се пада 1 кв. м офис, докато на Запад стойността на този показател е три пъти и половина по-висока.
Общата площ на бизнес сградите в България е около 600 хил. кв. м, като се очаква през тази година да бъдат готови още 120 хил. квадрата. Едва 5.1% от тези имоти остават незаети, като средните им наеми варират между 12 и 26 евро на квадрат. За разлика от офисите, чийто цени ще продължат да се повишават поради голямото търсени, наемите на индустриалните площи е възможно да паднат на долу, тъй като при тях има по-голямо предлагане, допълни още Гаров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във