Банкеръ Daily

Новини

Проблемните сегменти от реформата на Общата селскостопанска политика обсъди зам.-министър Димитров с португалския посланик Вера Мария Фернандеш

Проблемните сегменти от реформата на Общата селскостопанска политика след 2013 г. обсъди заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров с извънредния и пълномощен посланик на Португалия Вера Мария Фернандеш. Димитров представи исканията на България да постигне пълния размер на европейските субсидии още през 2014 г., вместо през 2016 година. Това би осигурило на страната ни 226 млн. евро допълнително за периода от две години, без тази сума да утежни значително бюджета на Европейския съюз, поясни още той.


Според зам.-министърът въвеждането на bdquo;зеленоrdquo; директно плащане трябва да бъде така изпълнено, че да донесе възможно най-големи екологични ползи, без да застрашава жизнеспособността на сектора. Но този дял от 30 % е прекалено висок. Той смята, че трябва да се даде повече гъвкавост при определяне на дела му. По този начин ще се постигне по-добро насочване на помощта и по-рационално и ефективно изразходване на средствата, допълни още зам.-министърът. Той информира, че има добри неща, които България подкрепя като активни фермери, таван на плащанията и безопасността на храните. Той каза, че се надява страната ни да получи подкрепа от страна на Португалия за осъществяване на по ефективна реформа на Общата селскостопанска политика. Също така сътрудничество и обмяна на опит в областта на рибарската политика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във