Банкеръ Daily

Новини

Проблемите с Банкиа се множат

Национализираните испански банки ще получат почти 37 млрд. евро от договорената през лятото помощ за 100 млрд. евро, тъй като Брюксел одобри плановете за преструктуриране на банковата система. Парите ще дойдат от постоянния спасителен фонд на еврорегиона ESM. В замяна болният пациент Банкиа ще трябва да съкрати 6 хил. работни места и да продаде активи за 50 млрд. евро, включително и да ликвидира 39% от клоновете си. А частните инвеститори ще трябва да преглътнат загуби в размер между 14 и 46% от вложенията си в подчинен дълг и хибридни ценни книжа.


Според Хоакин Алмуния - еврокомисаря, отговарящ за конкуренцията, целта на финансовата помощ е да се възстановят жизнените функции на банките, получили средствата, така че в бъдеще те да могат да работят без държавна подкрепа.


Банкиа, която стана символ на проблемите на цялото испанско стопанство, ще получи 18 млрд. евро помощ от ESM и след тази последна капиталова инжекция задълженията й към правителството и към партньорите от еврорегиона ще са на обща стойност 36 млрд. евро, показват сметките на Европейската комисия. Другите три рекапитализирани банки - Catalunya Banc, NCG Banco и Banco de Valencia - ще получат съответно 9.1, 5.4 и 4.5 млрд. евро от ESM. Banco de Valencia ще бъде погълната от Caixabank и ще прекрати съществуването си като самостоятелно юридическо лице, защото няма да може да се възстанови за самостоятелна дейност, съобщи Алмуния.


По оценка на консултантската компания Оливър Уаймън, която направи анализ на испанския банков сектор, Мадрид ще трябва да вкара 60 млрд. евро свеж капитал, за да оздрави банките.


Най-голям е проблемът с Банкиа, за която ЕК настоява своя дял от загубите да поемат и частните инвеститори. Само за тази година загубите се оценяват на 19 млрд. евро, но надеждите са банката да се върне на печалба през следващата.


За Мадрид въпросът със загубите на частния сектор е изключително чувствителен от политическа гледна точка, защото ще бъдат засегнати десетки хиляди дребни спестители, закупили преференциални акции на закъсалите спестовни банки за 3 млрд. евро. Впоследствие от сливането на тези институции се роди групата Банкиа (през декември 2010-а). Сега инвеститорите в тези ценни книжа ще осъмнат с 39% обезценка на вложенията си, при безсрочния подчинен дълг тя ще е 46%, а собствениците на подчинен дълг с фиксиран срок до падежа ще загубят 14% от вложенията си.


Продукти от горните три вида за 30 млрд. евро са продали преди кризата на дребни спестители малките испански банки, включително и Банкиа.


nbsp;


Освен главоболията около частните инвеститори в банките премиерът Мариано Рахой ще трябва да се бори и със сепаратистки претенции. На проведените на 25 ноември предсрочни избори за местна власт на Каталуния партиите, които подкрепят свикването на референдум за независимост на региона от Испания, спечелиха стабилно мнозинство от 64.4% и получиха 87 от общо 135 места в местния парламент. А фактът, че партията на инициатора на предсрочните избори - досегашния (и вероятно бъдещ) президент на Каталуния Артур Мас - загуби 12 депутати (вместо 62 ще има 50), изобщо не е успокоителен. Защото вторите в класацията - Левите републиканци на Каталуния - са още по-крайни и искат референдум най-късно през 1914-а, а не по някое време през следващия четиригодишен мандат на новата регионална власт, каквито са заявките на Мас. Нещо повече, въпросните леви предлагат да се въведат нови данъци на банките и на богаташите и са против провежданите мерки за сурови ограничения на разходите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във