Банкеръ Daily

Новини

Проблеми в производството увеличават загубата на ОЦК за деветмесечието

Загубата на Оловно цинков комплекс АД през третото тримесечие на тази година 7 млн. лв.според данните в отчета на фирмата. За същото тримесечие на 2010-а металургичният гигант беше на печалба от 395 хил. лева. Причината е в спада с 52% в производството на олово и с 6% в добива на цинк за деветмесечието на 2011 г. на годишна база.


В срадата на април 2011 г. РИОСВ - Хасково спря цех Агломерация в комбината, с което бе прекратено производството на олово от концентрати. Оттогава ОЦК продължи да произвежда олово чрез преработка на вторични метали, казаха от дружеството. Намаленото производство на цинк пък дойде след наложилите се непредвидени капиталови ремонти на основни агрегати в това производство. С 31% по-малко са продажбите на годишна база на ОЦК за третото тримесечие на 2011 г., докато за деветмесечието оборотът намалява с 12% спрямо същия период преди година.


Заради заповедта на РИОСВ през второто тримесечие на 2011 г. дружеството също бе на загуба, но само с 287 хил. лева.


Цените на оловото и цинка на световните борси са почти без промяна през третото тримесечие на 2011 г. спрямо второто. Котировките за деветмесечието на тази година обаче са по-високи от тези през същия период на 2010-а.

Facebook logo
Бъдете с нас и във