Банкеръ Daily

Новини

ПРОБЛЕМИ СЪС ЗЕЛЕНИЯТ ТРАНСПОРТ В ЕС

Неочакван проблем възникна при последния проект на Европейската комисия за реформи в транспорта на общността за периода 2010-2020 година. Мерките са били изготвени от дирекция Транспорт, но се оказа, че не са съгласувани с Дирекцията по опазване на околната среда. Оттам изразиха безпокойство, че липсата на достатъчно предложения за намаляване на вредните емисии ще подкопае досегашните усилия в тази насока. От въпросната дирекция имат намерение да представят след около девет месеца собствените си виждания за развитието на транспорта.
Единственият екологичен елемент в представеното от Европейската комисия комюнике е насърчаването на проучванията и публичните инвестиции в създаването на транспорт, задвижван от електричество, и водород. Иначе в него се набляга най-вече на обновяването на пътната инфраструктура и на повишаването на безопасността. Отбелязва се, че до 2060 г. 30 на сто от европейците ще са над 65-годишна възраст (вместо сегашните 17 процента). Това налага и създаването на транспорт, подходящ за трудноподвижни хора. Наложително е също така да се затегнат правилата по пътищата, за да се избегне високата смъртност, причинена от катастрофи. По данни на Еврокомисията над 38 000 души са загинали при пътни инциденти през 2008-а.
Предвиждат се още мерки и за повишаване на информираността на гражданите за различните видове транспорт, които могат да ползват. Направените предложения не са окончателни. До края на септември 2009-а всички заинтересовани могат да изкажат мнението си по тях или да представят собствени идеи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във