Банкеръ Weekly

Новини

Пристигнаха първите 5 метанови автобуси в Бургас

Първите пет нови метанови соло автобуса за обществения транспорт на Бургас пристигнаха от Полша, съобщи пресцентърът на общината. Те са от марката ldquo;Соларисrdquo; и скоро ще ги последват още 34, за да станат общо 39. Междувременно в града вече е доставен пълният брой от 28 съчленени дизелови автобуса от същата марка. Очаква се след преминаването на всички необходими технически прегледи и оформяне на документацията, през втората половина на февруари тези общо 67 чисто нови автобуса да бъдат пуснати в експлоатация.


Модерният автопарк бе оборудван чрез проекта Интегриран градски транспорт на Бургас, финансиран със средства на ЕС по ОП Регионално развитие 2007-2013 година.


Метановите соло автобуси са с двигатели Ивеко. Отличителните черти на Соларис са некорозиращите компоненти на световно утвърдени производители, асиметричното предно стъкло, позволяващо по-добра видимост за пътниците на автобусните спирки, екологосъобразност, икономичност и надеждност.


Общата стойност на проекта за интегриран градски транспорт е над 130 милиона лева и доставката на новите автобуси е една малка част от него. Предстои подобряване на инфраструктурата по целия маршрут на новата бърза автобусна линия, която ще минава през целия град от север на юг, като пътниците ще се придвижват от едната до другата крайна точка два пъти по-бързо от сега. Автобусите ще тръгват на всеки 3 минути, като джипиес система ще следи дали графикът се спазва. Те ще се движат в сегрегирани или в ленти със специален режим и другите видове превозни средства на пътя няма да ги бавят. Билетите ще станат електронни и ще имат различна цена, според това на колко дълго разстояние смяташ да пътуваш. Предвижда се дори въвеждането на такава услуга, с която чрез мобилния си телефон човек да може да се информира за движението на необходимия му автобус.


По проекта ще бъде изграден единен Център за управление на обществения транспорт, напълно ще бъде обновено автобусното депо на общинската фирма bdquo;Бургасбусrdquo; с дизел и метан станции, ще бъде построена модерна централна автобусна спирка, цялостно ще бъде реконструирана Автогара Юг, ще бъдат построени нова автогара в ldquo;Меден рудникrdquo;, 4 пешеходни надлеза и над 20 км. велоалеи.


ldquo;Убеден съм, че бургазлии бързо ще свикнат с тези нововъведения и ще изградим нов тип култура за придвижване в градска среда, в чиято основа стоят най-напред пешеходецът, после велосипедът, обществените автобуси и тролеи, а с най-малко предимства да се ползва автомобилътrdquo;, каза кметът Димитър Николов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във