Банкеръ Weekly

Новини

Пристигат корабите от Оперативната група за военноморско сътрудничество BLACKSEAFOR

Наnbsp; Морска гара Варна днес пристигат корабите от Оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море BLACKSEAFOR с командир капитан І ранг А. Хакан Гюнеш от Военноморските сили на Турция. След сформиране на съединението, на 9 април бойните кораби ще отплават за изпълнение на задачите.


nbsp;Това е втората активация на групата под командването на ВМС Турция, в която ще участват бойни съдове от всички черноморски държави ndash; България, Румъния, Руската федерация, Украйна и Грузия. Флагман ще бъде турската корвета bdquo;Хейбелиадаrdquo;, а от българска страна ще вземе участие корвета bdquo;Решителниrdquo; с командир капитан ІІІ ранг Борислав Великов. Освен екипажа на кораба, представители на българските ВМС участват и в бреговия щаб.


В рамките на развръщането на Оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море, което ще завърши на 23 април, ще бъдат отработени епизоди по отразяване атаките на въздушен противник, тактическо маневриране, търсене и спасяване на бедстващи кораби на море, контрол на търговското корабоплаване и др. Корабите от BLACKSEAFOR ще посетят пристанищата Констанца в Румъния и Севастопол в Украйна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във