Банкеръ Daily

Новини

Пристанище Варна регистрира ръст в товарооборота и печалбатаЗа първите девет месеца на 2010 г. Пристанище Варна отчита ръст в товарооборота и печалбата. Това сочат предварителните данни за работата на държавното дружество.
През отчетения период в Пристанище Варна са обработени общо 5.958 млн. тона товари, което е със 1.112 млн. тона повече спрямо 2009-та. С най-голям дял в положителния сбор са зърнените храни, рудите, коксуваните въглища, контейнерите, насипните торове и нерудните изкопаеми.
Финансовите резултати на Пристанище Варна ЕАД за деветте месеца нещата изглеждат още по-добре. Приходите са 38.497 млн. лв., разходите 34.890 млн. лв, а печалбата от 3.607 млн. лв. е почти тройна спрямо същия период на 2009 година.
До момента зърнената кампания се провежда изключително добре и през пристанището са изнесени 1.5 млн. тона зърно.
Анализите показват, че до края годината в Пристанище Варна ще бъдат обработени около 8 млн. тона товари като на годишна база това ще е ръст от 15 процента. Очакванията за печалбата на дружеството през 2010 г. са преди данъчното облагане тя да достигне 4 млн. лв., което ще бъде над 120% повече от 2009 година.

За информация:
Милан Мартинов, Пресцентър,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията

Facebook logo
Бъдете с нас и във