Банкеръ Daily

Новини

ПРИРОДОЗАЩИТНИЦИ ЩЕ УЧАСТВАТ ПРИ ИЗГОТВЯНЕТО НА ЕКОЛОГИЧНИТЕ ОЦЕНКИ

В екипите, изготвящи екологичните оценки, ще участват представители на неправителствените организации, гражданските движения и природозащитници. За това се договориха екоактивисти с министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров, по време на среща, свързана с проблемите на Иракли.
Върху 1000 декаровата територия, които не влизат в обхвата на новата заповед за забрана на строителството в Иракли, има 17 инвестиционни намерения, каза министър Чакъров. Те са преминали през оценка на въздействието върху околната среда, но нямат изцяло завършени процедури, за да стартират проектите. Всички инвестиционни намерения подлежат на оценка по приетата вчера Наредба за екологични оценки и по Закона за биологичното разнообразие, категоричен бе Чакъров.
Вчерашната заповед за забрана на строителството в Иракли върху 38 хиляди декара е със срок на действие една година или е валидна до издаването на Заповед за обявяване на района в защитена зона, каза още министърът. През този период няма да има никакво посегателство срещу биоразнообразието, а след това инвестиционните намерения и дейности ще бъдат подложени на оценка за съвместимост с предмета и целите на защитената територия.
На срещата беше договорено и провеждането на регулярни обсъждания на проблемите между ръководството на екоминистерството и неправителствените организации, експерти и граждански движения. Първата такава среща ще бъде между 10 и 15 септември на тема Черноморие

Facebook logo
Бъдете с нас и във