Банкеръ Daily

Новини

Приоритет за Ирландия е възстановяване на евроикономиката

Република Ирландия пое ротационното председателство на Европейския съюз от началото на тази година, като обяви за свои приоритети стабилността, растежа и създаване на работни места. Основната тема през следващите шест месеца ще е възстановяването на европейската икономика, обеща външният министър на страната Еймън Гилмор. Ирландия е първата страна председател на Европейския съюз, която е получила международна спасителна помощ до момента.


И всъщност истинският приоритет на правителството е задлъжнялостта. Спасителната програма за Ирландия на стойност 85 милиарда евро трябва да приключи в края на 2013 година. Усилията на страната сега са насочени към това да избегне втори спасителен план, но тя е притисната от огромния дълг на банковия й сектор.


Ирландия поема председателството на Евросъюза от Кипър, която беше държава председател на блока във втората половина на 2012 година. За страната това ще бъде седмата такава мисия, която символично съвпада и с 40-годишнината от присъединяването й към Европейския съюз.


На 1 юли председателството на Евросъюза ще бъде поето от Литва, която ще ръководи съюза до края на 2013 година.


Ирландия или Ейре е държава в Северозападна Европа, която заема около 5/6 от територията на остров Ирландия. Останалата 1/6 е заета от Северна Ирландия - част от Обединеното кралство. Площта й е 70 831 кв. км, от които 69 414 кв. км суша и 1 417 кв. км водна площ.


Ирландия е сред най-богатите, най-развитите и мирни държави в света, намираща се на пето място по БВП на глава от населението и пета по Индексът на човешкото развитие, като по този начин има едно от най-високите нива на жизнен стандарт в света. Страната има висококачествена образователна система, а като истинска демократична държава предоставя пълна свобода на словото, политическа и икономическа свобода.


Ирландия има развита и модерна икономика, фокусирана главно върху сферата на услугите и високите технологии. Тъй като държавата води политика на неутралитет, тя не е член на НАТО. Населението на Ирландия нараства най-бързо в Европа с темп на годишния растеж от 2.5 на сто. Официалните езици в страната са ирландският и английският.


Република Ирландия е страна-членка на Европейския съюз, ОИСР и ООН.

Facebook logo
Бъдете с нас и във