Банкеръ Daily

Новини

Приключи първият етап от установяването на функционален блок от въздушно пространство между България и РумънияПриключи първият етап от установяването на функционален блок от въздушно пространство между България и Румъния. Това стана с подписването на Меморандум за разбирателство между ГД Гражданска въздухоплавателна администрация и Националния контролен орган на Румъния. Документът беше парафиран по време на второто съвещание на Управителния комитет на проекта DANUBE FAB, което се проведе на 19 октомври във Велико Търново. Информацията за събитието е от пресцентъра на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
От началото на проекта до момента бяха подписани меморандуми за разбирателство между двете правителства, както и между доставчиците на аеронавигационно обслужване в двете държави.
На форума беше направен преглед на изпълнението на решенията от първото съвещание: сключване на споразумение между ДП РВД, ROMATSA и ЕВРОКОНТРОЛ за оказване на съдействие по проекта, координиране на общ подход при разработването на националните планове за ефективност на Ааеронавигационното обслужване, съгласно изискването на Регламент 691/2010 на Евросъюза, подготвителни дейности за Международно споразумение за DANUBE FAB и представяне на план за организация на въздушното пространство на DANUBE FAB.
Участие в съвещанието взеха главният директор на ГД Гражданска въздухоплавателна администрация Тилко Петров, генералният директор на ДП Ръководство въздушно движение Диян Динев, главният директор на гражданската авиация на Румъния Каталин Раду, генералният директор на ROMATSA Богдан Дончу, Ричард Ферер, представител на Изпълнителната агенция на ЕК за трансевропейската транспортна мрежа TEN-T EA, която участва във финансирането на проекта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във