Банкеръ Daily

Новини

Приключи Пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО

Приключи Пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която се проведе във Варна от 17 до 30 май. Във форума участваха над 400 представители на страните-членки на Алианса, делегати от страни-партньори и наблюдатели.
При откриването на пленарната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО председателят на асамблеята Карл Ламерс заяви, че трябва да се намери политическо решение за Либия. Той подчерта, че светът се променя бързо и вълната на протестите в Северна Африка и Близкия изток са изненадали мнозина. Според него протестите ще породят нови режими, споделящи правата на човека и свободата. Карл Ламерс бе категоричен, че Алиансът е длъжен да окаже помощ, ако тя му бъде поискана. По думите му в Либия протестите се натъкнаха на неприемливо насилие и фактът, че Арабската лига поиска НАТО да стъпи там, е много важен.
Карл Ламерс коментира за Афганистан, че 2011 година е от критично значение за тази операция. Причината за това е, че според стратегията се предвижда изграждане на капацитет в страната да се управлява самостоятелно. За Алианса е особено важна защитата на населението и за това е необходимо обучението на голям брой хора от афганистанските сили за сигурност. Ние се стремим за преход от военни действия към роля на подкрепа, заяви Ламерс и допълни, че Алиансът иска да изгради редица програми за гражданско управление.
Алиансът рестартира отношенията НАТО-Русия, коментира още Ламерс. По думите му и за двете страни е ясно, че сътрудничеството е единствената алтернатива. Сътрудничеството е необходимо за Противоракетната отбрана, борбата с тероризма и пиратството. Ламерс допълни, че ще посети Москва, където ще се дискутира отново взаимоизгодното сътрудничество.
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева отбеляза в изказването си на пленарната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, че НАТО и ЕС трябва да запазят твърдия си ангажимент към сигурността и стабилността на Западните Балкани и тяхната европейска перспектива. Тя допълни, че България е сред страните, които най-активно са защитавали политиката на отворени врати на Алианса. НАТО не е само полезна рамка за сигурност, а съюз на ценности, обединение на държави, за които свободата, правата, демокрацията са много повече от придобити клишета, заяви Цачева.
Председателят на парламента подчерта, че Алиансът не бива да обръща гръб на страните, които продължават да търсят подкрепа в усилията си да завършат успешно своите демократични реформи. Според нея драматичните промени в Северна Африка и Близкия изток са уникална историческа възможност не само за региона, но и за цялата международна общност. Ние трябва да подкрепим волята и усилията за демократичен преход, категорична бе тя. Цецка Цачева подчерта, че новата стратегическа концепция на НАТО е важна и необходима стъпка за осъвременяване на разбирането ни за съвременните заплахи за сигурността и на инструментите, с които се противопоставяме.
В своето обръщение към участниците в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен отбеляза, че операцията в Либия постига своите цели. По думите му е от изключително значение, че са нарушени възможностите на Кадафи да избива собствения си народ, а участниците в операцията на Алианса в Либия ежедневно спасяват живота на много хора. Терористичното владичество на Кадафи наближава своя край и е време той да си тръгне, каза Расмусен. Либийската криза показа колко важни са партньорствата за НАТО, включително и в оперативен план, коментира още генералният секретар на организацията. Той отбеляза, че тази криза не може да се реши само с военни действия, а е необходимо политическо решение.
Андерс Фог Расмусен посочи, че предстои да бъдат осъществени реформи в Алианса, които ще позволят пренасочването на финансови ресурси от бюрократичните към оперативните структури. Той уточни, че агенциите в НАТО ще бъдат намалени от 14 на три, а броят на служителите ще бъде редуциран с около 30 на сто. Генералният секретар информира, че през юни ще предложи промени в разположението на щаб-квартирите на НАТО в географски план.
За изграждането на системата ПРО генералният секретар на НАТО каза, че Алиансът няма намерение да очертава нови разделителни линии в Европа. Необходими са ни истински стратегически партньорства с Русия и искаме да укрепим сътрудничеството, каза той и допълни, че би могло да бъде създаден съвместен център за обмен на данни, като оръжейните системи са две отделни.
В изказването си пред Парламентарната асамблея на НАТО министър-председателят Бойко Борисов заяви, че по отношение на противоракетната отбрана /ПРО/ България има ясна позиция - системата да покрива цялата й територия. По думите му в кои държави и какво оборудване ще се поставя зависи от техническите и стратегически решения на Алианса. ПРО гарантира територията на страните от съюза от балистични ракети и други посегателства, посочи премиерът. Той обърна внимание на участниците в асамблеята върху Черноморския регион. Бойко Борисов подчерта, че през региона преминават много важни стратегически транспортни коридори. Три страни от региона са членки на НАТО, а другите три са партньори, каза премиерът. По отношение на операцията в Либия министър-председателят отбеляза, че България участва със своите възможности -фрегатата Дръзки. Ние изразихме още от първия ден подкрепата си, припомни Бойко Борисов.
Според премиера Борисов България ще се включи другата седмица в работата на контактната група за Либия и призова страната ни да бъде чута внимателно, защото има какво да каже и години наред с българските медици, а и с местното население, са извършвани чудовищни престъпления. Не на последно място искам да обърна внимание на енергийната сигурност на страните- членки, заяви Борисов. Според него енергийната независимост гарантира икономическа независимост на страните членки. Премиерът Борисов увери Андерс Фог Расмусен, че България е прогнозируем и активен съюзник.
След внимателна оценка обмисляме дали да продължим съкращенията в числеността на КФОР в Косово, каза по време на пленарната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО командващият на Съвместното командване на съюзните сили в Неапол адмирал Самюел Локлиър. Според него в Косово са постигнати значителни стъпки за нормализиране на ситуацията.
НАТО ще спре да оказва натиск върху режима на Кадафи до постигане на три основни цели, коментира още адмиралът. По думите му първата цел е да се сложи край на заплахата към цивилното население. Друго условие е всички сили на режима да се завърнат по базите си и не на последно място пълен и безпрепятствен достъп на хуманитарната помощ.
От българска страна в Пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО участваха членовете на постоянната делегация на Народното събрание в Парламентарната асамлея на НАТО – Доброслав Димитров, Костадин Язов, Асен Агов, Георги Пирински, Неджми Али.

Facebook logo
Бъдете с нас и във