Банкеръ Weekly

Новини

Приеха над 80% от предложенията ни по Общата селскостопанска политика

Над 80% от предложенията на България по реформата на Общата селскостопанска политика са приети в рамките на преговорния процес. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Иван Станков. bdquo;Все пак окончателното решение ще се вземе от триалога Парламент-Съвет-Комисия в близките няколко месецаrdquo;, допълни Станков.


Като успех в преговорите министърът изтъкна опростеното прилагане на директните плащания. Страната ни ще има право да прилага досегашната схема на площ, без да въвежда права за плащане до 2020 г. bdquo;С прилагането на схема без права на плащане отпадна проблемът с референтната 2011 година и по този начин гарантираме подпомагането на всички новостартиращи земеделски производителиrdquo;, подчерта Станков.


Министърът посочи, че България е постигнала и приоритета за обвързана подкрепа в размер над 10%, насочена към важни сектори като животновъдство, овощарство и зеленчукопроизводство. bdquo;Беше постигнат сериозен напредък в облекчаването на bdquo;зеленитеrdquo; изисквания, които паднаха до 5%, а страната ни ще може да прилага опростена схема за подкрепа на малки ферми, при която те ще бъдат изключени от зелените изискванияrdquo;, отбеляза Станков.


Според него е постигнат сериозен напредък и в гъвкавостта между двата стълба на ОСП. Първоначалното предложение за прехвърляне на средства от втория към първия стълб беше в размер на 5%, докато България е защитила този процент да е до 25.


bdquo;Важен за България резултат е и запазването на подпомагането в рамките на Националната програма за подпомагане в лозаро ndash; винарския сектор и Националната програма за подпомагане на пчеларствотоrdquo;, подчерта проф. Станков.


По отношение на Програмата за развитие на селските райони министърът изтъкна, че е постигнат напредък в продължителността на периода за поемане на агроекологичните ангажименти, като в определени случаи държавите-членки могат да определят и по-кратък период от 5 години, когато това е добре обосновано.

Facebook logo
Бъдете с нас и във