Банкеръ Daily

Новини

Президентът подписа указ за назначаването на Сотир Цацаров за главен прокурор

След като се запозна с предложението на Висшия съдебен съвет президентът Росен Плевнелиев подписа късно снощи указ, с който назначава Сотир Цацаров за главен прокурор на Република България. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.


Сотир Цацаров е български юрист и бивш председател на Окръжен съд - Пловдив (роден 1966 г.). Той бе първата номинация за нов главен прокурор на България след изтичането на мандата на Борис Велчев. Тя е издигната от седем членове на Висшия съдебен съвет и е подкрепена от премиера Бойко Борисов и министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. Сочен за фаворит, Цацаров бива избран за главен прокурор на 20 декември 2012 г. с 18 гласа за, три против и трима въздържали се. На следващия ден президентът Росен Плевнелиев също побърза да подпише указ за назначаването му.


Процедурата по избора му е разкритикувана от мнозинството опозиционни парламентарно представени партии, неправителствени организации и други. По повод избора на нов главен прокурор Европейската комисия изпраща изявление, в което се посочва, че е (разочароващо), че ВСС не е съумял да организира работата си по начин, който да избегне противоречиви решения в това отношение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във