Банкеръ Daily

Новини

Президентът Наполитано започна консултации за наследник на Монти

Италианският президент Джорджо Наполитано вече е започнал срещи и консултации с лидерите на политически партии заради кризата, която беше предизвикана след като вчера премиерът технократ Марио Монти подаде оставката на своя кабинет, съобщават световните агенции.


Държавният глава прие най-напред парламентарни лидери от партията на Силвио Берлускони Народ на свободата и представители на лявоцентристката Демократическа партия. Досега те подкрепяха, заедно с центристите от Съюз на центъра, правителството на Марио Монти, което пое отговорността за управлението на Италия от есента на 2011-а.


Партията на Берлускони обаче оттегли подкрепата си и Монти обяви, че ще подаде оставка, след като Горната и Долната камара на италианския парламент приемат бюджета на страната за 2013 година. Това се случи в четвъртък и петък и вчера вечерта 69-годишният икономист и бивш еврокомисар Марио Монти изпълни заканата си.


Сега се очаква Джорджо Наполитано да разпусне Парламента, а следващите парламентарни избори най-вероятно ще бъдат насрочени за 24 февруари, прогнозираха анализаторите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във