Банкеръ Daily

Новини

Президентът Желев: Историята трябва да се помни, защото е извор на наука!

Своята подкрепа за идеята Димитровград да уреди първата в България Алея на социалистическото монументално изкуство засвидетелства за пореден път президентът от 90-те години на XX-и век Желю Желев. Това той е сторил в препълнената читалня на тукашната Градска библиотека Пеньо Пенев, съобщиха от пресцентъра на общината. Първият демократично избран държавен глава е в Димитровград по лична покана на кмета на общината Стефан Димитров. В навечерието на 133-ата годишнина от Освобождението, гостът размишлява върху темата за изстраданата българска свобода.
Д-р Желев категорично порица опитите за прекрояване на историята чрез унищожаване на паметници, свидетелстващи за пътя, през който страната вече е преминала. Реакцията му бе предизвикана от развихрилият се в последните месеци дебат около съдбата на Паметника на Съветската армия. Президентът Желев прие като удачна идеята внушителният монумент да бъде демонтиран и пренесен в своеобразна алея на отречените символи на тоталитаризма, каквато Димитровград не след дълго смята да обособи. Единствено така, по думите на Желев, ще се помнят и славните, и срамните страници от най-новата ни история.
Да станат съпричастни с изреченото от основателя на някогашната демократична опозиция на срещата са присъствали заместник-кметът Христо Колев, секретарят на Общината Диана Димитрова, директорът на общинската дирекция Хуманитарни и социални дейности Милена Тодева, общински съветници, общественици и граждани.
Като проява на национален нихилизъм е заклеймил президентът Желев умишленото преувеличаване на чуждестранното участие в битките за извоюване свободата на България. По думите на госта, за това свидетелстват и архивите на някогашното руско главно командване. Трябва да изучаваме историята, защото тя е извор на наука!, призова философът, който навръх 3-ти март предстои да отбележи своята 76-годишнина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във