Банкеръ Daily

Новини

ПРЕЗИДЕНТЪТ ИЗДАДЕ УКАЗ ЗА ОБНАРОДВАНЕ НА ЗАКОНА ЗА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

Президентът издаде указ за обнародване на Закона за съдебната власт, съобщиха от пресслужбата на държавния глава.
Президентът изразява надежда, че създаването на постоянно действащ Висш съдебен съвет и конкретни правила за работата на инспекторат към него ще допринесат за подобряването на дейността на всички звена на съдебната власт и за нейната прозрачност, се казва с съобщението.
Държавният глава е обезпокоен обаче от лошите условия на работа в прокуратурата и съдилищата. Особено тежък е проблемът с липсата на подходящи сгради за административните съдилища и незаинтересоваността на държавата да се решат тези неотложни проблеми. Това пряко застрашава състоянието на административното правосъдие. Държавата е длъжник на съдебната система в това отношение.
Според президента основна задача на българското право и на българските юристи е да изведат българската правна система и правораздаване на нивото на европейската правна система и европейските правни ценности. В България има юристи, които успешно съчетават богатия опит на нашата правна наука, традиция и практика с достиженията на най-добрите световни и европейски образци, които са способни да проведат и да гарантират успешна съдебна реформа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във