Банкеръ Daily

Новини

Презастрояването виновно за липсата на детски градини в район „Оборище“

bdquo;Оборищеldquo; е един от най-проблемните райони в столицата от гледна точка на недостига на места в детските градини. Това коментира пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова, след като направи проверка на новоизградена детска градина в квартала. Проблемът, според нея, произлизал от това, че терените там са изключително презастроени.


ldquo;С тази детска градина и с още една проектирана за ул. bdquo;Победаrdquo; се изчерпват местата в bdquo;Оборищеrdquo;rdquo;, посочи Фандъкова. Тя уточни, че заедно с новата градина е построена още една сграда, в което ще бъдат настанени две подготвителни групи. И двете постройки са напълно санирани. От миналата година в тях работи слънчев колектор, който е намалил разходите за ток с над 30 процента, изтъкна още Фандъкова. Детската градина струва на общината общо 830 хил. лева и ще бъде отворена официално на 15 септември. В нея ще бъдат открити общо 50 нови места.


Кметът коментира и проблемите в социалните домове за деца, лишени от родителска грижа. Според нея те могат да бъдат решени единствено със закриване на социалните заведения и извеждането на децата в приемни семейства и центрове от семеен тип. ldquo;Факт е, че във всички домове, има много проблеми и никой не може да гарантира, че те няма да се случватrdquo;, заяви Фандъкова. По думите й това са деца с много рисково поведение, които се възпитават от хора с малък опит. За целта се работи с Агенцията за закрила на детето, за да бъдат осигурени допълнителни специалисти като психолози и за хора, които да се грижат за децата, подчерта още Фандъкова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във