Банкеръ Daily

Новини

През първото полугодие пивоварите са продали 2 436 700 хектолитра бира

През първото полугодие на тази година членовете на Съюза на пивоварите са продали 2 436 700 хектолитра бира, съобщиха от браншовия съюз днес. За първи път в последните две години няма спад в продажбите на бира, което съвпада до голяма степен с прогнозите, обяснява Ивана Радомирова - главен секретар на Съюза на пивоварите.
Най-много бира за периода е продадена в PET бутилки, които съставляват 58% от общите продажби, следвани от продажбите в стъклени бутилки с дял от 33 на сто. Една от причините за това е кризата, която е принудила хората да излизат по-рядко и да наблягат на консумацията в къщи. Освен това тези бутилки са по-евтини, по-удобни и могат да се пренасят по-лесно. Промоциите също помагат за по-честата им употреба.
За последните пет години пивоварите са предложили на потребителите 17 нови марки и асортименти бира.
Пивоварните са направили вложения за 331 млн. лв в периода 2006 - 2010 г., като средствата са използвани за обновяване на производството, за иновации, регистрации на търговски марки и обучение на персонала, съобщи още Радомирова.
Към настоящия момент в бранша са заети над 2 900 души, което спрямо със същия период на миналата година е 7% ръст. По данни на НОИ минималната работна заплата в сектора е 444 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във