Банкеръ Daily

Новини

През август започва изграждането на кръстовище на две нива на булевардите Андрей Сахаров – Андрей Ляпчев

Изготвен е проект за изграждане на кръстовище на две нива на булевардите Андрей Сахаров и Андрей Ляпчев, съобщиха от столична община. Предвижда се строителството на кръстовището да започне през август. Заедно с проекта за кръстовището на двата булеварда ще се изпълни и продължение на ул. Св. Киприян. Срокът за изпълнение е 360 календарни дни, а бюджетът - 8 857 104.77 лева.
Възложител е Столична община, а изпълнениено е възложено на Сдружение Трейс Виа с водещ партньор Трейс Груп Холд АД и партньор Виа план ЕООД.
Към този момент трасето на бул. А. Сахаров съществува само на територията на ж.к. Младост 1 до пресичането му с бул. Андрей Ляпчев, като връзката на двата булеварда се осъществява посредством триклонно кръстовище със светофарно регулиране.
Целта на проекта е да се изгради ново транспортно трасе, което да бъде алтернатива на бул. Александър Малинов и да създаде нова възможност за връзка между кв. Младост 1 и кв. Младост 2, както и към южните територии и центъра на София. Ще бъде изградено четириклонно кръстовище на ниво терен при бул. Андрей Сахаров и продължението на ул. Свети Киприян, а директното направление по бул. Андрей Сахаров ще се осъществява чрез преминаване на второ ниво над бул. Андрей Ляпчев.
Второто ниво ще представлява мостово съоръжение - сглобяема конструкция, с цел по-бърза реализация на проекта. По време на изграждането на мостовото съоръжение ще бъде създадена организация с минимално възпрепятстване на трафика. Конструкцията е замислена така, че монтажът минимално да възпрепятства пътния трафик. Според предварителните планове, за целия период от 360 дни за изпълнение, движението ще бъде затруднено само в рамките на два дни. Проектът предвижда да бъде изграден мост - естакада с дължина 80 метра.
Избраният вариант залага на добрия баланс между естетика и конструктивна ефективност, защото конструкцията все пак е в градска среда. Мостът е с широки отвори, а не е ортогонален/правоъгълен. Ширината на пътно платно на моста е 8 м с две ленти от по 4 м в двете посока. Тротоарите ще са широки по 75 сантиметра. Входящите ленти в кръстовището са две с ширина три м, а изходящата е една с ширина 4.50 метра.

Facebook logo
Бъдете с нас и във