Банкеръ Daily

Новини

През 2010 г. имотите в страната са изгубили 8.6% от стойността си

Противно на усещането за стагнация и криза, което участниците на пазара на недвижими имоти изпитват, статистиката от реално сключени сделки на Адрес Недвижими имоти сочи, че 2010 г. съвсем не е била лоша нито за бизнеса, нито за купувачите и продавачите.
Неестествено високият спад от 28%, отчетен през 2009 г, остана в миналото. И данните потвърждават, че цените на имотите в страната трайно се стабилизират и затвърждават около постигнатите нива, коментира Цветелина Тасева, изпълнителен директор на АДРЕС. Спадът в четирите най-големи градове на страната - София, Пловдив, Варна и Бургас, е в рамките на 4-6 процента. Загубата е натрупана основно в първото шестмесечие на годината, когато и обемите бяха по-малки. През второто полугодие вследствие на редица позитивни фактори, основният от които усещането за излизане от кризата, което банките предадоха на останалите участници на пазара, броят на покупко-продажбите нарасна. Така към края на периода ние отчитаме 7% ръст на обемите за покупко-продажби на годишна база и 43% при наемите.
Изминалата година донесе и други промени за наемодателите. Част от собствениците на жилища, предназначени за отдаване, се сблъскаха с проблемите от неплатени сметки за комунални услуги и просрочени наемни вноски, което ги принуди да изкарат имотите за продажба. През 2010 г. 8% от продавачите, регистрирани в АДРЕС, са попадали в тази хипотеза, коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър на компанията. Сред другите мотиви на продавачите да се разделят с имота си през 2010 г. са трудности с изплащането на ипотеките, желанието да сменят настоящото жилище с по-подходящо, както и реализиране на наследствен имот, за да се получат пари в брой.
Купувачите на първи дом ще бъдат определящи за развитието на пазара на жилища и занапред, защото техният мотив най-трудно може да изгуби актуалност, а именно -желанието за самостоятелност, което води след себе си по-спокоен живот. Независимо от своята възраст, хората искат да имат свой покрив и това ги мотивира да вземат дългосрочни решения, включително кредити, коментира още Цветелина Тасева.
Доколкото развитието на транспортната инфраструктура и сигурността на отделните квартали е ключова за оценката на гражданите за качеството им на живот, тези два фактора ще определят и през новата 2011 г. развитието на пазара по райони. Данните за актуалните към момента цени от реално сключени сделки открояват зоните Дървеница, Дианабад, Мусагеница и Младост на изток и Банишора, Овча купел и Надежда на запад като достъпни и същевременно с това перспективни. В тези райони вече се усеща недостиг на най-често купуваните двустайни апартаменти. Коренно противоположни са тенденциите в някои елитни квартали като Лозенец, Изток и Изгрев, където според хората жилищата са твърде скъпи - интересът там е епизодичен, което продължава да упражнява натиск върху ценовите нива и да увеличава предлагането.
Очакванията на АДРЕС са през 2011 г. пазарът на имоти да се движи по сходни на установените вече правила. Хората, които имат нужда от първи дом, ще доминират на пазара, а тези, които имат средства, ще се възползват от изгодните предложения. Банките ще потърсят начин да реализират придобитите от лоши кредити имоти, а затруднените кредитополучатели ще търсят възможности да ги реализират, преди да са влезли в процедура. Тази надпревара също ще даде отражение върху развитието на пазара, като най-печеливши от нея ще бъдат купувачите, прогнозира Тасева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във