Банкеръ Weekly

Новини

През 1995 г. влиза в сила Шенгенският договор

На 26 март през 1995 г. влиза в сила Шенгенският договор. Това е споразумение между държави от Европа за премахване на граничния контрол на вътрешните граници и за единна визова система.


Подписано е на 14 юни 1985 г. на борда на кораба Принцеса Мария-Астрид в Шенген (Люксембург - град край границата с Франция и Германия) между пет от тогавашните десет страни членки на Европейската общност: Белгия, Западна Германия, Люксембург, Нидерландия, Франция.


Пълното прилагане на Шенгенското споразумение започва от юли 1995 г. с премахване на контрола по границите между шест от подписалите го страни. Целта на договора е да премахне граничните контролно-пропускателни пунктове в шенгенското пространство и да съгласува контрола по външните граници.


В Шенгенското споразумение се включват по-късно и други европейски страни, включително и нечленуващи в Европейския съюз. Днес в споразумението участват общо 25 държави: Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Дания, Естония, Исландия, Испания, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Чехия, Швейцария и Швеция, като образуват т.нар. Шенгенско пространство или Шенгенска зона.


Измежду страните членки на Шенгенското пространство три държави - Исландия, Норвегия и Швейцария, не са членове на Европейския съюз.


Още три страни членки на Евросъюза - България, Кипър и Румъния, са подписали Шенгенското споразумение, но не са изпълнили процедурите за пълното му прилагане. А освен това някои от страните отказват подкрепата си за членството на двете балкански страни.


Ватиканът и Сан Марино, които не са членове на Евросъюза, имат граница само с Италия и нямат граничен контрол, т.е. де факто прилагат Шенгенското споразумение, без да членуват в него. Двете държави се готвят за пълно членство в Шенгенското споразумение.


Между Монако - държава, която също не е член на Евросъюза, и Франция също няма граничен контрол. По споразумение между тях Монако няма собствена гранична полиция и морската му граница се охранява от френската гранична полиция.


Княжество Андора е малка страна в Югозападна Европа и няма излаз на море, която също не е член на Европейския съюз. Тя се намира между Франция и Испания и няма граничен контрол, т.е. де факто прилага Шенгенското споразумение, без да членува в него.


Останалите две страни членки на Евросъюза - Република Ирландия и Обединеното кралство, са решили да останат извън Шенгенската зона, но осъществяват сътрудничество с шенгенските страни в областта на сигурността.

Facebook logo
Бъдете с нас и във