Банкеръ Weekly

Новини

През 1982 г. Астурия става автономна област на Испания

На 11 януари през 1982 г. Астурия става автономна област на Испания. Тя се намира в северната част на страната, между Галисия, Кантабрия и Кастилия и Леон. Това е силно планински регион, известен с планинския масив Лос Пикос де Европа.


Площта на провинцията е 10 604 кв. км, което й отрежда десето място в Испания. Населението й е 1 079 215 души, или средно по 101.37 човека на квадратен километър.


Автономните области в Испания са с широка законодателна и изпълнителна независимост, обезпечена от автономно парламентарно и регионално управление. Правомощията на отделните области се определят от техния статут на автономност. Има известно разделяне на така наречените исторически области (Баския, Каталония, Галисия и Андалусия) от останалите. Историческите области имат по-широка автономност, включително контрол върху местните избори.


Овиедо (Oviedo), основан от краля на Астурия Фруела I през 781 година, е столица на автономната област. Това е културния и административен център на провинцията.


През X век, столицата е преместена в Леон и градът започва да запада. Откритият в град Компостела в западната част на Испания, гроб на светеца Свети Яков и възникналия поклоннически маршрут дотам (Пътят към Сантяго), дава нов живот на града, тъй като Овиедо става важна спирка по пътя.


През 1388 г. крал Хуан I Кастилски основава Принципата на Астурия и прави Овиедо негова столица. Оттогава до днес, титлата Принцът на Астурия се отнася за наследника на испанската корона. Настоящият Принц на Астурия е Фелипе Испански.


Овиедо е важен културен център не само в Астурия, но и в цяла Испания. В последните години концерти тук изнасят световни групи като Ю Ту, Дийп Пърпъл, Майкъл Джаксън, Грийн Дей и други. Филхармонията на Овиедо е един от най-големите и добри оркестри за класическа музика в Испания.


Университетът в града е основан през 1574-а и в него днес учат над 25 хил. студенти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във