Банкеръ Daily

Новини

През 1969 г. е първият фестивал за музика и изкуства в Уудсток

Удсток (на английски: Woodstock) е легендарен фестивал, състоял се в градчето Бетъл в щата Ню Йорк на 15, 16 и 17 август през 1969 година. Той е популярен като проява, свързана с хипи движението.


По-късни фестивали със същото име се провеждат в щата Ню Йорк през 1979, 1989, 1994 и 1999 г. и включват изпълнители от различни музикални жанрове.


Фестивалът през 1969 г. се провежда на площ от 600 акра във фермата на Макс Ясгур. Събитието е трябвало да се състои в градчето Уудсток, но местните жители се възпротивяват и Макс Ясгур предоставя фермата си като резервен вариант. Въпреки че организаторите са продали около 50 хил. билета на Уудсток пристигат над 450 хил. души. Поради това тоалетните и палатките за първа помощ се оказват недостатъчно. Присъстващите делят храната и водата си, в духа на хипи-времето. Въпреки огромната тълпа няма случаи на насилие. По време на фестивала умират трима души - един от свръхдоза, един от спукан апендисит и едно случайно прегазване с трактор.


Фестивалът Уудсток представлява кулминация на протеста на младото поколение срещу догмите и предразсъдъците на обществото и на хипи движението през 60-те години.


На фестивала участват групите Блъд, сует енд тиърс, Джо Кокър, Крийдънс клиъруотър ривайвъл, Кросби, Стилс, Неш енд Йънг, Грейтфул Дед, Джими Хендрикс, Джанис Джоплин, Джеферсън Еърплейн, Сантана, Рави Шанкар, Дъ Ху и много други.

Facebook logo
Бъдете с нас и във