Банкеръ Daily

Новини

През 1968 г. първи пилотиран кораб лети до Луната

На 21 декември през 1968 г. по програмата Аполо е изстрелян първият пилотиран космическият кораб, който достига друго космическо тяло.


Аполо 8 (Apollo 8) напусна земната орбита и достигна до Луната. Това е втората пилотирана мисия по програмата Аполо на НАСА, като за първи път тристепената ракета-носител Сатурн V излита с екипаж на борда.


Целта на експедицията е достигане на естествения спътник на Земята, влизане в около лунна орбита, заснемане и набелязване подходящи места за прилуняване на бъдещи мисии, завръщане и приводняване в предварително набелязан район на родната планета.


За първи път членовете на Аполо 8 преминава границата на радиациония пояс на Земята и достигайки Луната преминават на орбита около друго космическо тяло.


В екипажа на космическия кораб са включени Франк Борман - командир (с два космически полета до момента), Джеймс Ловел - Пилот на командния модул (с три космически полета) и Уилям Андерс - пилот на лунния модул (един космически полет). Астронавтите са първите хора видели с очите си Обратната страна на Луната.


Космическият кораб излита на 21 декември 1968 г. от Космическия център Кенеди във Флорида. Тримата кацат обратно на Земята на 27 декември същата година. Полетът продължава шест дни и три часа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във