Банкеръ Daily

Новини

През 1966 г. е роден бащата на Уикипедия - Джими Уелс

nbsp;


На 7 август през 1966 г. в град Хънтсвил (щата Алабама) е роден Джими Донал Уейлс (на английски Jimmy Donal Jimbo Wales), известен като Джимбо.


Джими Уейлс е основателят на Уикипедия и също съосновател на компанията Уикия заедно с Анджела Бийзли. Джими Донал Уейлс е председател на управителния съвет на Фондация Уикимедия.


За проектите на Wikipedia Fondation Джимбо казва, че това е опит да се създаде и разпространи свободна многоезична енциклопедия от възможно най-високо качество на роден език за всеки един човек на планетата. Името на проекта Уики произлиза от хавайската дума уики-уики, която означава буквално бързо-бързо, както се нарича и автобусна линия на международното летище в Хонолулу.


Представете си един свят, където всеки човек на планетата има достъп до цялото човешко познание. Да създам и доставя свободна енциклопедия с най-високо възможно качество до всеки отделен човек на тази планета на неговия собствен език ndash; това съм аз. Това правя. Това е целта на моя живот, казва Джимбо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във