Банкеръ Daily

Новини

През 1928 г. е създадена Радиослужбата към БТА

На 1 август през 1928 г. е създадена Радиослужбата към Българска телеграфна агенция (БТА). Националната информационна агенция на България наред с БНТ и БНР е една от държавните медии под обществен контрол.


БТА е създадена през 1898 г. с указ на княз Фердинанд по време на правителството на Константин Стоилов. Агенцията е изградена по модела на руската Петербургска телеграфна агенция. За разлика от повечето информационни агенции по това време, които са частни, БТА има статут на особена служба към Министерството на външните работи и изповеданията.


В ранните години нейната цел е да предоставя на българските медии актуална информация за вътрешните и международните събития. Основната част от публикуваните материали са сведения за живота в европейските владетелски дворове и криминалната хроника, както и търговски и борсови съобщения. Освен това агенцията предоставя информация за събитията в страната на чуждестранни телеграфни агенции.


Днес БТА е независима институция и медия, чиято цел е да захранва с информация своите абонати и гражданите. За абонатите си агенцията предоставя голям комлекс услуги, като бързи новини, обобщения, богат снимков материал, справочници, преглед и превод на печата. Публично разпространяваната информация е лаконична и сбита. При медиите БТА е критерий за детайлите на поднасяната информация, за транслитерацията на собствените имена, продължава да съществува раздел Официални съобщения, в който различни държавни, обществени, граждански и други институции могат да публикуват безплатно своите официални документи.


В днешно време телеграфното в наименованието на агенцията остава в рамките на съблюдаване на именната традиция, тъй като БТА достига до своите абонати предимно чрез Интернет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във