Банкеръ Daily

Новини

През 1924 г. е роден Нобеловият лауреат за икономика Робърт Солоу

На 23 август през 1924 г. в Бруклин, Ню Йорк Сити (САЩ) в семейство на евреи е роден Робърт Солоу (на английски: Robert Solow), американски икономист, удостоен с Нобелова награда за икономика през 1987 г. за приноса му към теорията на икономическия растеж.


Той е най-големият от общо трите деца на семейството. Средното си образование получава в Ню Йорк. През септември 1940 г. влиза в Харвард със стипендия. След две години напуска университета, за да се присъедини към армията. Служи през Втората световна война до август 1945 година.


След края на войната се завръща в Харвард и завършва университета. След това учи и в Колумбийския университет. Веднага след края на следването му започва да преподава икономика в Масачузетския технологичен институт.


Ученият е повлиян в развитието на своите идеи от Васили Леонтиев, Уилям Филипс, Алвин Хансен и Пол Самюелсон. В същото време той е оказал влияние върху Джордж Акерлоф (с Нобелова награда за икономика), Робърд Джордън и Джоузеф Стиглиц (с Нобелова награда за икономика).

Facebook logo
Бъдете с нас и във