Банкеръ Daily

Новини

През 1900 г. е починал предприемачът Емил Шкода

На 8 април 1900 г., пътувайки във влак, близо до селцето Зелцтал, провинция Щирия (Австрия) е починал Емил Шкода (на чешки Emil Skoda), чешки инженер и индустриалец.


Той учи в Пражката политехника и в Техническия университет в Карлсруе (Германия). След завършваненето си работи основно в Прусия, една от най-напредналите в техническо отношение държави през това време.


С избухването на Австро-пруската война през 1866 г. се оттегля в родния си град Пилзен и става главен инженер на малка машиностроителна фабрика. Три години по-късно, през 1869-а, той купува фабриката и започва да я разширява, достигайки до огромно предприятие с 4000 работници и 200 техници. Емил Шкода разбира, че неспокойна Европа ще се нуждае от оръжия и залага основно на тази стратегия.


През 1886 г. Шкода построява железопътна връзка, а през 1890-а строи нова фабрика, произвеждаща картечници за австро-унгарската армия. Заводите продължават да се разрастват и през 1899 г. са реорганизирани в компанията Шкода, известна с производството на оръжие през двете световни войни.


Под негово ръководство започва производство на съоръжения за захарни заводи, пивовари, мелници, мини и др. отрасли. Голяма част от продукцията отива за износ. През 1884 г. построява и модерен стоманодобивен завод и цех за валцоване, чиято продукция е предназначена за развиващата се корабостроителна промишленост в Европа.


Със своята прозорливост Емил Шкода разбира, че времето на големите предприятия с един собственик отминава и решава да привлече външни инвеститори. Така на 12 декември 1899 г. заводите Шкода се трансформират в акционерно дружество, на което Емил Шкода става генерален директор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във