Банкеръ Weekly

Новини

През 1895 г. братята Люмиер показват своя първи филм

На 21 март през 1895 г. е прожектиран първият филм на Братя Люмиер - Работници напускат фабриката Люмиер в края на работното време, който трае 46 секунди.


Братята Люмиер (на френски lumiere означава светлина), Огюст Мар Лу Николa` (на френски: Auguste Marie Louis Nicholas (19 октомври 1862 г., Безансон, Франция - 10 април 1954 г., Лион, Франция) и Луи Жан (Louis Jean) (5 октомври 1864 г., Безансон - 6 юни 1948 г., Бандол, Франция) са считани за основоположници на киното и едни от първите сценаристи, режисьори и оператори.


Първият им филм е направен с апарат, наречен кинематограф, патентован една година по-рано (на 13 февруари 1894 г.).


През 1907 година братята заснемат първия си цветен филм. Организират и първата платена публична прожекция на 28 декември 1895 г. в сутерена на парижкото Гранд Кафе.


След като през 1894 година заснемат множество кратки филми, а през следващата година провеждат поредица частни прожекции, братя Люмиер решават да организират публични платени прожекции в Индийския салон на Гран Кафе в Париж. Първата от тях е проведена на 28 декември 1895 година и сред включените в нея филми са Напръсканият поливач, Хранене на бебе и Излизане от завода Люмиер в Лион. Въпреки разпространеното мнение, на тези първи прожекции не е показван филмът Пристигане на влака на гара Сиота, който се появява месец по-късно. През първия ден прожекцията е посетена от едва 33 зрители, сред които двама журналисти, но новината за това изобретение се разнася от уста на уста и седмица по-късно билети се купуват след чакане на големи опашки.


След този първи успех в Париж киносалони започват да се появяват и в други европейски градове. Първият, на 25 януари 1896 година, е открит в Лион, следват Лондон, Бордо, Брюксел, Берлин. Кинопрожекциите скоро се разпространяват в целия свят. За да разнообразят прожекциите, братя Люмиер разпращат в различни краища на света оператори, като Габриел Вер и Александър Промио, които заснемат кратки филми с местна тематика и поставят началото, както на документалното, така и на любителското кино.

Facebook logo
Бъдете с нас и във