Банкеръ Weekly

Новини

През 1887 г. е първото околосветско пътешествие с велосипед

На 7 януари през 1887 г. Томас Стивънс от Сан Франциско завършва първото в света околосветско пътешествие с велосипед, изминавайки за четири години над 13 хиляди мили.


Велосипедът (на френски: velocipede, на латински: velox - бързи и pes - крака, наричан в България и просто колело) е двуколесно превозно средство, задвижвано от мускулната сила на човека с помощта на педали чрез краката или рядко чрез ръцете. Макар че най-разпространеният вариант е с две колела, съществуват и велосипеди с едно, три и четири колела.


Днес по света има над един милиард велосипеда, което прави колелото най-масово разпространеното транспортно средство. Първите подобни возила виждат бял свят в Европа още през 18-19 век. Те са много по-различни от днешните на външен вид, но в основата са същите - рама, свързваща две колела, кормило за управление, седалка и педали за задвижване. Впоследствие се появяват верига, спирачки, скорости и най-различни други подобрения.


В много градове по света съществуват велоалеи, предназначени само за велосипедисти, които обикновено са разположени в най-дясната част на автомобилното платно и имат специално обозначение. Напоследък има практика в някои по-големи градове за създаване на велопаркове за забавление и велопаркинги, където се паркират велосипеди за ограничен период от време.


В началото на 20-ти век колоезденето става масово, както за удоволствие, така и за работа и състезания. Броят на колоездачните клубове започва да расте непрекъснато от двете страни на Атлантика. От този период датират и първите механизми за превключване на скорости, но са все още много несъвършени. Съвременният превключвател на скорости е изобретен едва през 1950 година. През 1970-те години велосипедите започват да се изработват от титан и карбопластика. През 1983 година е изобретен велокомпютърът.


Спадът на интереса съм колелото започва с изобретяването на автомобила. В САЩ през 40-те години на миналия век колелото се счита за детска играчка. Интересът към велосипеда се възобновява отново през 60-те във връзка с екологичните движения и засилването на желанието за здравословен живот. Преди изобретението на автомобила, много от пътищата през 19-ти век са подобрени благодарение на широката употреба и реклама на колелата.


Велосипедите през XXI век са използвани за спортуване, развлечение и работа. С тях се провеждат, много международни състезания. Първите гонки се организират почти веднага след изобретяване на велосипеда. В началото поради височината им травмите са често явление. През 1890-те те стават много популярни и се провеждат в продължение на дни. Най-популярният и най-стар международен пробег е 1200-километровият Париж-Брест-Париж, проведен за първи път през 1891 година. Най-престижното велосипедно състезание е Тур дьо Франс, което се провежда от 1903 г. насам.


В последните 10-20 години започват да се провеждат акробатични състезания с велосипеди BMX, където състезателите показват умението си да владеят велосипеда и в същото време да правят рисковани трикове.


Първият български велосипед, наречен паяк, е направен през 1880 г. от Гено Стоянов - Арабаджията, майстор-каруцар от Нова Загора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във