Банкеръ Daily

Новини

През 1814 г. е роден Анри Нестле

На 10 август през 1814 г. във Франкфурт на Майн (Германия) е роден Анри Нестле (родно име Хайнрих Нестле, на немски - Heinrich Nestle), е немски индустриалец, изобретател и предприемач. Основател на най-голямата компания за хранителни продукти в света - Нестле (на швабски диалект означава малко птиче гнездо). Анри Нестле е един от създателите на млечния шоколад.


Нестле (Nestle S.A.) е мултинационална компания за производство на хранителни продукти, безалкохолни напитки и др., основана през 1866 г. от германския индустриалец Анри Нестле. Управлението на компанията е в град Вьове (Швейцария).


Историята на Нестле в България започва през недалечната 1994 г., когато Нестле закупува най-големия производител на шоколадови и захарни изделия ШЗИ София.


Самата фабрика е създадена през 1939 г. от Стефан Тодоров и е наречена Щастие. Интересно е, че Стефан Тодоров е първият българин, поставил основите на таксиметровите услуги в страната. Този негов частен бизнес му носи значителни доходи и със събраните средства започва производство на захарни изделия. Тодоров полага големи грижи за хората, работещи за него ndash; построява им домове в близост до фабриката, създава стол, в който персоналът да може да получава топла храна.


През 1947 г. фабриката е национализирана и преименувана в ДИП Малчика. Тя е най-голямата в страната с най-богат продуктов асортимент ndash; шоколади, шоколадови бонбони, нишесте, какао на прах, смес за палачинки, локум, халва, желирани бонбони и много други. Броят на работещите в този момент е повече от 2 000 души, а годишното производство възлиза на 150 хил. тона. Луксозните бонбони Пияни вишни, Троен лешник, Каприз, София вечер се произвеждат ръчно.


Началото на вафлено и бисквитено производство се поставя през 1964 г., а девет години по-късно - и на захарни бонбони. Така до 1991 г., когато се създава ШЗИ София. Три години по-късно Нестле Швейцария закупува предприятието след проведен конкурс за приватизация.


В унисон с традициите разработването на нови продукти и подобряване на качеството на вече съществуващите са едни от главните приоритети на компанията. Правят се много инвестиции за нови производствени линии и технологии, откриване на нови работни места, обучение на персонала, избор на най-добрите суровини и доставчици, грижа за здравето на консуматора. Общият брой на работните места в България надхвърля 1 100.


Нестле България АД е един от най-големите стратегически инвеститори на българския пазар в сферата на хранителната промишленост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във