Банкеръ Daily

Новини

През 1786 г. за първи път е изкачен връх Мон Блан

На 8 август през 1786 г. Джак Балма и Мишел Пакар за първи път изкачват връх Мон Блан (бяла планина, на френски: Mont Blanc, на италиански: Monte Bianco), най-високият връх на Алпите и цяла Западна Европа. Височината му е около 4 810 метра. Той е разположен на френско-италианската граница, като според договор от 1861 г. тя преминава през най-високата точка на Мон Блан.


С покоряването на връх Мон Блан Джак Балма и Мишел Пакар поставят началото на съвременния алпинизъм.


Терминът е известен като алпинизъм най-вече в Европа, докато в Америка предпочитаният термин на английски е планинско катерене (Mountaineering).


В зависимост от терена, алпинизмът може да бъде разделен условно на 3 вида - снежно, ледено и скално катерене. Различните терени изискват различни техники, но също така имат и някои общи характеристики като изключителна спортна и техническа подготовка, специално оборудване и екипировка и натрупване на много практически опит.


Съществуват два вида стилове в изкачването: алпийски и експедиционен. Алпийският стил представлява последователно и постепенно изкачване на върха с цялото оборудване и екипировка. Експедиционният стил се отличава значително от алпийския. При него се прави предварителна подготовка на маршрута, установяване на базови междинни лагери и доставка на различни съоръжения и кислород. При него може да се наложат многократни изкачвания и слизания между различните лагери. Този стил отнема много повече време, но се оказва по-успешен при покоряването на осемхилядниците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във